top of page

Acerca de

banner_edited.jpg

Mijn Geurtuin

Adres: Dorpsstraat 11, 9052 Zwijnaarde (bij Gent), België

Tel: +32(0)495 50 16 23

 

‘Apero in a private garden’: mijn dorpstuin is ongeveer 250m² groot en is volledig ommuurd. Dat is belangrijk, want zo wordt de warmte van de zon lang vastgehouden en heeft de wind er minder vrij spel. Hij bevat 2 tuinkamers waar vooral geurende rozen – meer dan 150 -, magnolia’s (6) en lelies (30) in staan. Centraal in de tuinkamer staat een 15 meter hoge Koelreuteria paniculata (Chinese vernisboom), een meerstammige boom die in juli bloeit met gele bloemetjes en in de herfst talloze lampionnetjes aanmaakt. De 2 tuinkamers omzomen het tuinterras, zodat het vrijwel constant lekker ruikt op het terras, van ’s morgens tot ’s avonds. Achter de tuinkamers, ligt een klein gazonnetje. Omdat er geen bomen in het gazon staan, wordt een zeer open, ruimtelijk gevoel gecreëerd. Achteraan is er veel schaduw. Daar floreren verschillende soorten hortentia’s en varens. Tegen de tuinmuren groeien clematissen, Toscaanse jasmijn, klimrozen en kamperfoelie. Op die manier ruikt het overal in de tuin heel lekker.

 

Ook al is de dorpstuin niet groot, toch kan je hem niet vatten in één oogopslag. Je moet er als het ware doorheen lopen, plekjes ontdekken. En wanneer je dat doet, komen er telkens andere geuren naar boven. Soms bedwelmend, soms heel subtiel.

 

Het is belangrijk dat er een evenwicht wordt gecreëerd tussen bloemen, planten en bomen. Niet enkel visueel, ook naar geur. Het volstaat niet om je stadstuin vol te planten met enkel geurende planten. Net zoals met parfum bij de mens, kan overdaad aan geur storen of kunnen bepaalde geurcombinaties een onbehaaglijk gevoel geven. Een uitgekiend plantenplan is onontbeerlijk. Een tuinontwerp van ‘Apero in a private garden’ houdt rekening met combinaties van kleuren, geuren en bloeitijdstippen. Het is immers belangrijk dat niet alle bloemen op hetzelfde moment bloeien en dus ook op hetzelfde moment uitgebloeid zijn.

 

Dat een geurtuin veel onderhoud vraagt is een grote misvatting. Onkruid wieden hoef ik vrijwel nooit te doen, want (geurende) bodembedekkers houden onkruid weg. Er is wel wat snoeiwerk – uitgebloeide rozen worden weggesnoeid zodat ze kunnen doorbloeien - maar omdat het over een relatief kleine oppervlakte gaat, is dat zeer haalbaar. Een intelligent beplantingsplan zorgt ook voor evenwicht: geurende planten trekken insecten aan. Bijen, vogels, libellen, lieveheersbeestjes, … eten lastige insecten als luizen, vliegen, muggen en slakken. Pesticiden zijn uit den boze. In mijn geurtuin wonen nog 4 landschildpadden die zich volop tegoed doen aan kruiden en eetbare bodembedekkers.

 

En tot slot: mijn geurtuin is een extra leefkamer van het huis waar altijd tijd een aperitief klaar staat.

 

Nieuwsgierig? Bezoek gratis en vrijblijvend de ommuurde dorpstuin van ‘Apero in a private garden’. Jouw aperitief staat klaar.

bottom of page